Hvad er amigurumi ?

Amigurumi-feberen er over os og de små finurlige figurer er blevet super populære. Udover at figurerne er sjove så er det også et meget hyggeligt håndarbejde som kan tages med i tasken, fordi det ikke kræver så meget garn eller for den sags skyld særlig meget plads.

Hvad er amigurumi ?
Amigurumi kommer oprindeligt fra Japan og er blevet en kæmpedille over hele verden. Amigurumi består i bund og grund af hæklede eller strikkede små dyr, som hovedsaligt laves i et stykke.

Ordet amigurumi står af de japanske ord “ami” som betyder strik, hækle eller knytte, og ordet “nuigurumi” som groft oversat betyder at sy og vikle. Amigurumi er som oftest små dukker eller dyr, men kan også være andre små figurer hvor der laves sjove ansigter. At lave amigurumi-figurer er sjovt, og det er lige netop derfor at så mange synes at det er alletiders håndarbejde, som udover at være kreativt og sjovt, også er nemt at have med i en taske fordi det ikke fylder særlig meget. Derudover er de hurtige at lave samt kræver ikke det stor budget, for som oftest er en håndfuld garnrester et godt udgangspunkt for at lave de små figurer. Teknikkerne er enkle og meget nemme at lære, i og med at figurerne som oftest er lavet ud i et – dvs. ingen sammensyninger eller lignende. Hvilket også gør dem meget velegnede projekter for nybegyndere, da de er nemme at lave og ikke tager alt for lang tid.

Derudover er de også supergode som gaver.

Amigurumiens historie
Hvordan amigurumi egentlig opstod står lidt hen i det uvisse, men menes oprindeligt at komme fra Japan, hvor man har hæklet små dukker i gennem årtier, men der findes ingen beviser for om de har været populære, hvilket de i høj grad er blevet indenfor de sidste 10 til 20 år. I gennem 70’erne voksede der en kultur frem med søde figurer, hvem kender ikke Hello Kitty som kan findes på alt fra småkager til toiletpapir. I 80’erne kørte den japanske nationalradio-kanal et show med navnet “Ami”, som formodes at være starten på amigurumi-bølgen.
I 2002 blev den japanske forening for amigurumi grundlagt, et sted hvor man kunne dele information, nyheder og ikke mindst et sted hvor der kunne udveksles amigurumi designs.

Idag er der udgivet et hav af bøger om og med amigurumi-designs og opskrifter, på alverdens forskellige sprog. Hvis du prøver at taste ordet amigurumi ind i en søgemaskine får du hurtigt flere hundrede tusinde hits, blogindlæg og opskrifter som en masse interesserede har lagt tilgængeligt på nettet.

Hvordan laves amigurumi ?
Amigurumi laves udfra en kombination af flere mindre dele eller runde elementer som sættes sammen til en figur. De mest enkle figurer laves ud i et – det vil sige inegn sammensyninger og hvor indhold som vat el. lignende kommes ind i figuren mens den udvikles. Mere indviklede figurer laves oftest i flere dele som marme, ben, hoved mv. som laves hver for sig for til sidst at blive syet sammen.

Teknikken består i bund og grund af en enkelt masketype som bruges til at bygge figuren op.

Kom igang med at lave amigurumi…
At hækle amigurumi-figurer kræver ikke at du skal lære en masse indviklede hækleteknikker, du skal dog lære et par af basismaskerne indenfor hækling som er de grundteknikker som bruges hele vejen igennem når det gælder amigurumi. Det er i bund og grund et par få teknikker som bruges til at lave og sætte figurerne sammen.

Så det er bare med at finde hæklenål og garn frem, og så gå igang.